Одбележување на 1 Март

Одбележување на  „1 Март“ традиционално носење на мартенички. 

Со празникот „1Март“ се означува почетокот на промените на природата во нашиот крај. Тој ден на рацете на дечињата и на возрасните се врзуваат мартинки (усукани од бел и црвен конец) се носат за да не чуваат од лошите сили, децата да бидат со црвени обравчиња и секогаш здрави.

Мартинките се носат до појавата на првите штркови и ластовички, или  до првото кукање на кукавицата, тогаш се врзуваат на родно дрво или се ставаат под камен. И до колку идниот ден под каменот има мравки се верувало дека годината ќе биде бериќетна.

 

Драматизација на приказната „Баба Марта“.

 

Временска Прогноза


Deprecated: Non-static method modFlexiCustomCode::parsePHPviaFile() should not be called statically in /home/topdiza/public_html/gradinkaberovo.mk/modules/mod_flexi_customcode/tmpl/default.php on line 55

Следете не на:


Deprecated: Non-static method StalkerHelper::getImagePath() should not be called statically in /home/topdiza/public_html/gradinkaberovo.mk/modules/mod_stalker/mod_stalker.php on line 56

Deprecated: Non-static method StalkerHelper::getSocialNetworks() should not be called statically in /home/topdiza/public_html/gradinkaberovo.mk/modules/mod_stalker/mod_stalker.php on line 57
  • Facebook: detskagradinka
  • Google+: +TodorPanovski
  • Linked In: in/todorpanovski
  • Twitter: top3d4u
  • YouTube: channel/UCnnC-693CJU4svhq17QQh6w
  • External Link: mtsp.gov.mk
  • image
  • image